Skitbra!

12.04.2025
I vår lilla familj är det ibland ombytta normroller: Daniel gör piffet och jag grovjobbet. Den senaste tiden har han fått mycket fint piff gjort ute i trädgården. Han har hängt upp fågelholk av världens finaste fågelholk min syster och pappa gjort, gjort vedstaplar, ställt en fin bänk på verandan, flätat mer på ett flätat staket, gjort en portal där klängerväxter ska klänga och inte minst färdigställt ett stängsel runt alla bäddar. Det blir skitbra!
Själv har jag bara grävt. Diken, dränering och en rabatt = inget som syns. Men men det ska också göras. Eller, det är inget jag tycker man ska göra om det inte verkligen behövs. Jag gillar att gräva, men det gör inte maskarna och mykorrihzan, alltså det underjordiska svampsystemet som förser växer med näring djupare ner i marken. Ett så coolt samarbete mellan grödor och svamparna som i utbyte får kväve. Detta kanske jag sagt men gräver man för mycket så stör man systemet. Men diken behöver dikas och då kan man (som jag gjort) slänga upp jordkokorna på en plats där man vill anlägga trädgårdsland. Jag har ju gjort hygelbäddar men vill också göra en fin lucker jordmån på den plats vi kanske ska bygga ett växthus om några år. Den platsen ser nu ut som en plöjd plätt, men det är alltså jordkokor lagt på gräsmattan. Mycket mer skonsamt för mykorrihzan som får arbeta i fred och maskarna som slipper bli halshuggna. Att gräva för hand är förstås bättre än tex plöja eller jordfräsa och det lilla land jag grävde blir ju i praktiken (och teorin) bara fyra spadtag för första spadtaget och sen tre eller t.o.m. bara två allt eftersom man plätten grävs. Och såklart vänder jag bara på grästuvorna/jordkokorna så gräset kvävs och jorden uppåt kan få fina planteringar.

En mysig grej jag och Hector gjort är att gå ut på kalhyggen och leta älgbajs. Ja, jag vet inte om det funkar att gödsla med men jag provar. Vi behövde inte gå långt för att få ihop en halv hink. 

Jag provar kallsådd med några grödor. Än så länge ser det inte jättebra ut hehe. Men vi får se om det blir nåt när det är lite varmare. Men jag tror att den vattning som ändå krävs nu när det tittat upp några hjärtblad, är för lite. Jag har ju bara vattnat när vi varit på plats. Men men, de andra sådderna inomhus i Stockholm är rätt fina så det kanske blir nåt iaf. Och om några veckor lägger vi potatisar på groning. Och sen i slutet av maj kan vi nog peta i bönor och ärtor i jorden. Daniel har gjort en så fin Excel-fil åt oss där det blir ordning och reda på sådderna.
Sen efter skörd måste ju allt tas om hand och jordkällaren håller jag fortfarande på att röja. Men sist jag gjorde det och krattade ut skottkärrevis med bös och kvistar och plast som finfördelats i detta, så satt det såklart en bautastor spindel i alla dess färger och några kokonger bredvid att jag tog ett enda lång hopp ut och ända hem och kröp ihop i fosterställning i Daniels och Hectors famn och återvände inte mer den veckan. Men det gör jordkällare till och jag brukar vara skapligt kbt:ad till augusti varje år.

Men en glädje var när jag vågade sms:a en granne och frågade den om några ensilagebalar vi åker förbi ut till stugan och som stått där lite trasiga ända sedan vi åkte på visning, tillhörde honom. Det gjorde dom inte. Men han kunde hänvisa till ägaren. Och den ägaren sa att vi får dom eller en och att han kan lasta på dom när vi har nåt släp! Asså så fantastiskt! Perfekt för täckodling! 

En annan glädje relaterad till den ovan var när vi körde fyra släp med jord till stugan. Inte nåt jag är stolt över egentligen pga man behöver inte köpa jord. Men jag vill kunna odla i år och hädanefter kommer inte nån köpt jord över våra tomtgränser. Mycket bättre är att mata sin jord med organiskt material och ja tex ensilage och gödsel och biokol och kompost och att täckodla med gräsklipp och att låta allt visset ligga kvar över vintern för att myllas ner våren därpå och att låta bli att ödsla energi på att "städa" ens trädgårdsland på hösten eller våren och att skita i att elda upp värdefulla löv och istället göra lövkomposter med mera. Den köpta jorden ligger som ett tunt lager överst på bäddarna och min lärare i den odlingskurs jag läser sa att vi kan lägga just ensilage över det för att fördjupa odlingsdjupet. Man kan tex i princip odla potatis endast i halm.
Just det, vi spontanade en palak paner här om dan i stugan och kunde inte springa till lilla Coop eller Ica Alvik som i Stockholm för att köpa spenat och lök och vitlök som vi inte hade, och då fick jag den briljanta idén att ta brännässlor och gräslök som ersättare. En smyg-skeptisk men vänlig Daniel sa okej. Och det var faktiskt asgott! Hetta i halsen på ett positivt sätt. Hett tips!
Skapa din hemsida gratis!