Äntligen barmark!

19.04.2024

Daniel var norrut med jobbet under veckan så jag åkte tåg och buss till Trollkarlstjärn. I en tågtunnel hann marken ändras från bar till snötäckt och jag var så besviken när jag kom till Söderhamn, men väl ute på stugtomten var det änklijen barmark! Skilla och blåsippor hade kämpat sig upp. 

Efter husesyn satte jag igång och rensa bös och fiolårsgräs under okända bärbuskar och kände plötsligt en doft jag känner igen. Jag insåg att det kom från buskarna och oj va häftigt att man kan identifiera bärbuske i bösig beige aprilmånad! Det ba osar svart vinbär om buskarnan - så gott!

Sen gjorde jag ett jordtest där vi ska ha köksträdgård. Det var lerjord, den värsta sorten. Men ingenting är omöjligt att odla i, man får bara jordförbättra med gödsel, gröngödsel, jord, kompost, bös mm.

Daniel skrev att han var på väg och fått låna en bil av sin kollega: "ska du till stugan med en höggravid kvinna utan bil!?" hade Ångman gormat och släppte inte Daniel förrän han tagit emot billånet. Daneil kunde inte argumentera emot och kom med fyrhjulsdrift som tuffade sig ända fram till stugan. Ångman: en riktigt hedersman!
Resten av den helgen var vi ute och krattade och grävde massa bös ut dikena och det såg ut som att marken tyckte det var skönt att bli kliad. Vi drog också ut några spikar ut brädhögen från f.d. uthuset och tycker att det är långa avstånd på våra stora marker, så man får inte gå tomme dit och lätte hem. 

Daniel byggde också en fin surrad bro i motljus och vi gick ut på kalhyggena omkring och spanade på stugan från andra vyer.
Slutligen jobbade vi på en hygelbädd: en upphöjd odlingsbädd för att förbättra jord och särskilt i kallare klimat för jorden är blöt och kall långt in på våren. På vår tomt finns massa bös och stockar som man behöver till ett sånt bygge. Jag hade tänkt vi skulle vända på gräsmattan och på så sätt bryta ny odlingsmark, men det här blir nog bättre. 

Skapa din hemsida gratis!